Drovers way

A Scandanavian house extension by Harvey Norman Architects Bishop's Stortford


 

Architects Project brief

The client looked for a local architects from Bishop's Stortford to help with this property redesign. The Spaventa's wanted to create a larger kitchen and living space more suitable for all the cooking and entertaining the loved doing, refit ground floor WC and enlarge fourth bedroom.

 

DESIGN CONCEPT AND GOALS

  • Modern Scandinavian themed kitchen and furniture
  • Open plan
  • Large windows without glazing bars
  • Natural material
  • Extensive use of wood
  • Tonal interior colours reflecting natural materials
  • Bring the outdoors in with a new south facing cool contemporary garden 

Problems to solve for client

  • Kitchen just too small
  • Make better use of space
  • Bring light into the house
  • Open up rear of house into garden

Architects CHALLENGES

  • Poorly done previous rear extension
  • Unsightly UPVC infill conservatory
  • Odd original developer plan

 

Project highlights

 

FEATURED IN GOOD HOMES MAGAZINE

"Now our home is filled with light" article featured in the July 2015 issue. Read the full article complete with extension details, floor plan and shopping list here

Harvey Norman Architects Drovers Way Extension

Wood

Extensive use of wood and natural material set against modern furniture and finishes

Mid-century SCANDINAVIAN design

Cool, minimal and geometric architectural and interior design with classic Danish reproduction

Light

Use of large windows and sliding doors to allow in swathes of natural light


 

Photo gallery


 

Project plans and architects drawings


 

project details

Building structure

Structurally this was a complex build. We had to scope out the interior and add supporting walls which required a lattice of steelwork to support the existing timber frame of the house.

Sustainability

A very simple highly insulated fabric first approach and deliberate use of local contractors and suppliers.

 


 

Project post-mortem

Getting rid of the old PVC conservatory and replacing it with two storeys of new construction allowed the enlargement of the fourth bedroom. By using new steels we were able to scoop out and replan the interior to create a new open plan family and kitchen space, refit the WC and relocate a study.

After

before

I approached three firms to discuss the project with. They all had good ideas, but when Ian Harvey from Harvey Norman Architects visited us I knew he was ideal for the job as his plan was spot on.
— Lee Spaventa

Interior fittings

Costs

Demolition: £12,650
Building works: £38,885
Doors and windows: £15,720
Joinery and decoration: £5,245
Kitchen: £30,800
Wood flooring: £14,560
Furniture: £6,838
Lighting: £2,140
Professional fees: £7,480
TOTAL: 134,318

Like this post? Consider sharing it or saving it for later.